Skolhälsovård

Varmt välkomna till Skolsköterska Emma Edlund

Emma finns på skolan måndagar och tisdagar.

Skolhälsovården bedriver folkhälsoarbete med start då barnet börjar förskoleklassen. Det är elevernas företagshälsovård och vården är frivillig. Skolsköterskan har främst förebyggande arbete men även hälsokontroller, enkla sjukvårdsinsatser samt öppen mottagning som elever kan komma till för råd och stöd.

Skolläkare har tidsbeställd mottagning så önskas tid ska skolsköterskan kontaktas för bokning.
Basprogrammets innehåll:
Hälsosamtal med allmän bedömning av hälsotillstånd och utveckling, förskoleklass, år 4 och år 7.
Hörselkontroll år 1.
Längd- och viktkontroll år 2.
Barn födda 2002 och framåt:
Vaccination mot Mässling-Påssjuka-Röda hund kommer att erbjudas när barnet går i år 2.
Vaccination mot Difteri-Stelkramp-Kikhosta kommer att erbjudas när barnet går i år 8.
Flickor erbjuds i år 5 vaccin mot HPV virus som bl.a. kan orsaka vårtor och livmoderhalscancer.

Information om Gardasil vaccinering

Hälsosamtal och vaccination föregås med informationsblanketter till eleverna enligt basprogrammets innehåll. Det är viktigt att vårdnadshavare tar del av informationen på dessa blanketter, kryssar i ja eller nej samt undertecknar dessa för att återlämna till skolsköterskan.
Skolhälsovårdens personal omfattas av samma sekretessregler som all annan hälso- och sjukvårdspersonal.

Nötförbud
Inom barn- och utbildningsförvaltningen finns ett generellt förbud mot alla typer av nötter, jordnötter, mandel och sesamfrön i skolans mat. Motivet till detta förbud är att på alla sätt undvika olyckstillbud med allergiska reaktioner hos eleverna.

Förbudet bör gälla även personalens kaffebröd, kaffebröd vid föräldramöten, disco etc.
Njurunda Friskola följer även detta förbud, allt för att elever och skolans personal skall känna sig trygga.