Hur gör jag om mitt barn varit sjuk

Det är alltid bra att vara extra noga med hygienen när man själv eller barnet har en infektion. Ett av de bästa sätten att minska smittspridning är att tvätta händerna ofta och alltid före maten och efter toalettbesök. Det är också bra att lära barnet att hosta i armvecket istället för i händerna, och att göra det själv som vuxen.

Ska barnet stanna hemma?

Magsjuka
Barn ska vara hemma när de har kräkningar eller vattentunn diarré. Om barnet har barnomsorg eller går i skolan, kan det gå tillbaka dit när det äter som vanligt och inte har kräkts eller haft vattentunn diarré under två dygn. Barnet ska också orka med en hel dags aktiviteter tillsammans med andra barn.

Förkylning
Barnets allmäntillstånd, alltså hur barnet mår, avgör när det är friskt och kan gå tillbaka till förskolan eller skolan efter en infektion. Om barnet är piggt, har god aptit och inte har feber är det antagligen friskt. Barnet behöver ha haft ett feberfritt dygn hemma.